Barnets sosiale utvikling

Barnet ditt begynner å bli mer og mer opptatt av verden rundt seg. Ansikt til ansikt-kontakt er fortsatt spennende, men nå begynner barnet også å bli nysgjerrig på andre ting. Når barnet har undersøkt noe med blikket, vil det helst snu seg mot deg for at dere skal se på det sammen.
Derfor er det viktig at du viser interesse ved å følge med på det barnet er opptatt av. Vis interesse, smil til barnet og sett ord på det du tror barnet opplever. Da blir barnet trygt og kan utforske verden videre. Les mer om barnets sosiale utvikling under her.

Ernæring og amming

Det er anbefalt å fullamme i 6 måneder dersom amminga fungerer bra og barnet legger fint på seg. Dersom barnet får morsmelkerstatning anbefales det å introdusere fast føde fra 4 mnd. I brosjyren under kan du lese mer om oppstart av fast føde.

Mat og spedbarn

Tenner og tannfrembrudd

Barnets første tenner. Husk at man begynner med tannstell allerede når den første tanna har kommet. Det er store individuelle forskjeller for når barnet får sin første tann. Noen får den allerede ved 3 måneders alder, andre er nærmere 1 år. Noen barn merker lite, mens andre blir urolige og irriterte i den perioden tennene kommer. Snakk gjerne med helsesykepleier dersom du opplever at barnet ditt er svært plaget. Se mer om tannhelse her.

Barn og sykdom

De første 3 mnd av livet er barnet godt beskyttet av mors antistoffer fra svangerskapet. Nå fremover er barnet litt mer utsatt for smitte, og mange vil oppleve at barnet blir forkjølet og får feber. Se brosjyre under for nyttige tips når barnet ditt blir sykt.