TEMA «JEG UNDRER MEG»

I barnehagen skal barna få leke og utfolde skaperglede, undring og utforskertrang. I rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver står det at barna skal oppleve et stimulerende miljø som støtter opp om deres lyst til å leke, utforske, lære og mestre. Barnas nysgjerrighet, kreativitet og vitebegjær skal anerkjennes, stimuleres og legges til grunn for deres læringsprosesser. (Rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver s. 22) På bakgrunn av dette har vi bestemt at årets temaarbeid skal ha fokus på barnas undring.

 

Når vi velger tema tar vi utgangspunkt i barnas interesser. Prosjektarbeidene våre utvikles i samarbeid mellom barna og personalet. Barnas naturlige nysgjerrighet og undring fører oss inn i ulike «verdener». Dette gjør at man av og til starter en prosess som ender i korte eller lange prosjekter. Prosjektene skal sikre kravene om tverrfaglighet i tråd med forskrift til rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver. Personalet lytter og undrer seg sammen med barna og utvider deres interessefelt med ny kunnskap om temaet. Vi legger vekt på å gi barna mestringsfølelse og støtter dem i å lære nye ting og være nysgjerrige. 

Arbeidet blir tilpasset etter barnas alder, interesser og modningsnivå.

Prosessen i prosjektarbeidene blir synliggjort gjennom dokumentasjon på avdelingene og i månedsbrevene. Når vi dokumenterer arbeidet gjennom bilder bidrar vi til å skape et variert språkmiljø der barna får mulighet til å oppleve glede ved å bruke språket og kommunisere med andre. Barna og voksne inviterer til ulike samtale der barna får anledning til å fortelle, undre seg, reflektere og stille spørsmål. (Rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver s. 48)