Lillehammer er en by som har lange tradisjoner med å kjempe for ytringsfrihet og menneskeverd. Herfra kjempet Sigrid Undset innbitt mot fascismen, og her ble Nansenskolen og Nansen fredssenter etablert – begge med mål om å øke forståelsen mellom mennesker og å slå tilbake totalitær tenkning. En viktig del av Lillehammers profil som OL-by i 1994 var preget av det samme ønsket om å ta stilling til verden. En liten by, riktignok - men like fullt en verdensborger.   
 
I dag finner man igjen den samme holdningen i Lillehammers rolle som friby for forfulgte forfattere og som vertsby for Norsk litteraturfestival og World Expression Forum. Ønsket om å bygge videre på Lillehammers posisjon som internasjonal møteplass for samtale og meningsbrytning ligger helt i kjernen av Lillehammers oppdrag som UNESCO-litteraturby. Lillehammers museer og kunstinstitusjoner er viktige arenaer for debatt og folkeopplysning, dette gjelder også kommunens egne virksomheter som Lillehammer kino, Kulturhuset Banken og Lillehammer bibliotek og litteraturhus

 

Avstanden mellom innbyggerne blir mindre hver gang de møtes fysisk. Å legge til rette for gode møteplasser for meningsbrytning vil derfor bli en stadig viktigere oppgave i årene som kommer.  

 
Den demokratiske tilbakegangen som er beskrevet i planens kunnskapsgrunnlag, gjør det enda viktigere å verne om de sterke miljøene som i dag finnes på demokrati- og ytringsfrihetsfeltet i Lillehammer, men også videreutvikle de tilbudene som allerede finnes. I kjølvannet av økt digitalisering, kommer også økt polarisering. Avstanden mellom innbyggerne blir mindre hver gang de møtes fysisk. Å legge til rette for gode møteplasser for meningsbrytning vil derfor bli en stadig viktigere oppgave i årene som kommer.  
 
Verden står overfor alvorlige klimaendringer i årene som kommer. Ved å føre en opplyst samtale innbyggerne imellom, står Lillehammer bedre rustet til å finne bedre løsninger på de utfordringene som venter og å møte morgendagen med større kunnskap og en mer helhetlig form for erkjennelse. Her kan kunsten og kulturfeltet tilby noe få andre deler av samfunnet kan på samme måte.