Sanitærforholdene har på verdensbasis hatt en positiv utvikling, og flere mennesker verden over har fått tilgang på gode sanitære forhold. Likevel er dette fortsatt en utfordring mange steder i dag, og byr på problemer for mange mennesker.

Her hjemme har vi litt andre problemstillinger. Altfor mange bruker toalettet som søppelbøtte med de utfordringer det medfører for ledningsnettet og renseanleggene.

Q-tips, snusposer, kondomer, tamponger, bind, filler og bleier er gjengangere på inntaksrista på avløpsrenseanlegget. Av og til kommer det også smykker, penger, leker, gebiss og mobiltelefoner. Hovedutfordringen er likevel filler (se bildet), som lager problemer for pumpene våre.

Stadig flere produsenter markedsfører produktene sine som flushable, altså at du enkelt kan spyle dem ned i toalettet. Hvis du gjør det, vil dette skape store problemer i avløpsnettet.

Det er lett å gjøre rett. Ha en søppelbøtte på eller ved badet, og kast de i restavfallet i stedet for i toalettet. Da samles søppelet inn og blir håndtert på forsvarlig vis. Samtidig unngår du å bidra til unødvendig forsøpling og betale for merkostnadene det gir for avløpssystemet.

Det er kun tre ting som skal i do; bæsj, tiss og dopapir.