Norsk vann er opptatt av at norsk vannbransje skal bruke Verdens toalettdag til å få oppmerksomhet rundt viktigheten av gode avløpstjenester. Tilførsel av fett, matoljer og fettholdige matrester er hovedårsaken til avleiringer i avløpsledninger, som kan tette avløpsrøret helt. Problemet er naturlig nok økende før og rundt juletiden.

Hva skal du gjøre?
Ha alltid som regel at du skal tørke ut fettrester fra stekepannen med tørkepapir, alternativt at du heller fettet i en tom melkekartong, teiper igjen og kaster den i avfallet. Du kan deretter vaske pannen i oppvaskkummen.

Når du har stekt ribbe, lar du stekebrettet med fett stå til det blir kaldt. Etter at fettet har stivna kan du lett skrape det av og kaste det i avfallet. Også her bruker du tørkepapir for å få med siste rest før du vasker stekebrettet i oppvaskkummen.

Rester fra supper, sauser og gryter som helles i avløpet er god mat for kloakkrottene, i tillegg til at matrestene inneholder fett som kan feste seg på innsiden av avløpsrørene. I stedet heller du dette i en tom melkekartong, teiper igjen toppen og kaster den i avfallsdunken. Det samme gjelder for frityr- og matoljer og smult.

For mer info og praktiske råd, se lenkene under;

http://www.fn.no/Om-FN/FN-dager/Kalender/Verdens-toalettdag
www.fettvett.no
www.dovett.no