Arboristene utfører trepleie på bakgrunn av tilstandsvurderinger som er gjort av trærne, og en del av trærne er vurdert å være såpass dårlige at de må felles. Jobben med å ta ned de dårligste trærne vil bli utført før utgangen av mars. Planen er at det vil bli plantet nye trær når forholdene tillater det utpå våren.

Av de trærne som blir tatt ned i denne omgang, er blant annet deler av bjørkelunden langs Kirkegata. Tilstanden og vitaliteten på disse trærne er varierende. For å få til en reetablering av en bjørkelund, må det fjernes tilstrekkelig antall trær for å gi lys og luft til de nye plantene.

Et annet tre som blir tatt ned, er et gammelt almetre som har opphav fra parkens opprinnelse. Det ligger langt inne å fjerne gamle verdifulle trær, og alle avgjørelser gjøres etter grundige og faglige vurderinger. Mange av parkens trær er i sin siste livsfase, og blir fulgt nøye opp. Treet som tas ned, vil erstattes av et nytt til våren.

I 2022 ble andre trær også felt, hvor flere var råtne innvendig. Dårlige trær kan gå utover sikkerheten til dem som ferdes og oppholder seg i og rundt parken.

Forvaltningen av trærne i Søndre park gjøres etter disse prinsippene:

  • Gamle trær beholdes så lenge som mulig.
  • Det skal være trær i alle livsfaser.
  • Det skal være artsmangfold og biologisk mangfold.