Åtte av ti nordmenn sier de får dårlig samvittighet når de kaster mat, men hvor mye mat kaster jeg egentlig? Matkastefellene kan være vanskelige å få øye på i travle hverdager, og bidrar til at de fleste av oss kaster mer mat enn vi tror. Er du nysgjerrig på hvor mye som kastes hjemme hos dere og hvilke små endringer som skal til for kutte matsvinnet?

Som del av klimahelt-kampanjen (se beskrivelse nederst) kan dere nå ta del i Framtiden i våre hender sin MatVinn-utfordring i samarbeid med Ducky (app-basert utfordring). Familier utforsker hvor mye mat som havner i søpla - og hvorfor. Familiene tar i bruk ulike verktøy og tester ut hva som funger best i deres hverdag, samtidig som vi til slutt kårer familien som har testa ut flest mulig nye MatVinn-vaner i Ducky og redusert matsvinnet mest. Underveis vil MatVinn-familiene dele erfaringer og inspirere andre til det samme.

Påmelding via dette skjemaet https://forms.gle/YJrT1HQ9E6gD9omu8

Prosjektet har oppstart i uke 37 og varer i 4 uker, hvor deltagelse innebærer:

  • Først en «normal-uke» for å finne familens utgangspunkt, hvor dere lever som normalt, men noterer all mat og drikke som ender i søpla. Målingen gjøres med en helt enkel kjøkkenvekt. Registreringsskjema kommer på epost til hver familie og er raskt og enkelt å bruke. Resultatene sendes inn ved ukens slutt.
  • Familiene samles så til en kick-off samling mandag 16.september Her deler vi erfaringer fra den første uka og får inspirasjon, informasjon og verktøy for å kaste minst mulig mat de neste tre ukene.
  • Familien prøver ut tiltakene for å kaste så lite som mulig i tre uker, med veiledning fra Framtiden i våre hender og deling av tips og erfaringer i en lukket Facebook-gruppe. I tillegg får familiene tilgang til en Ducky-konto, hvor dere får tilgang til info, påminnelser og huker av for MatVinn-aktivitetene dere prøver ut, og på den måten samler MatVinn-poeng. Den siste uka måler familien igjen hvor mye mat som kastes for å se om det har skjedd en endring, denne gangen mens dere prøver å kaste så lite dere klarer.

Dette vil være et bevisstgjørende og morsomt fellesprosjekt hvor hele familien deltar. Underveis vil dere sannsynligvis få noen aha-opplevelser, og se at det ikke krever mye å redde mye mat, og alt vi har å vinne på det. Vinn vinn med mindre matsvinn!

Tar dere MatVinn-utfordringen?

Påmelding lenger opp via link. Har du øvrige spørsmål? Kontakt amund@framtiden.no.

«MatVinn er et prosjekt i regi av Framtiden i Våre Hender i samarbeid med Ducky, Oppland fylkeskommune og kommunene Asker, Gran, Gjøvik, Hurum, Jevnaker, Lillehammer, Lunner, Røyken og Østre Toten. Prosjektet er en del av en felles Klimahelt-kampanje. Du kan lese mer om kampanjen på Facebook og Klimahelt.no»