I mars 2023 vedtok kommunestyret «Områdeprogram Sentrum vest». Sentrum vest, bestående av delområdene Skysstasjonen, Lurhaugen, Mesnadalen og Sorgendal, skal gjennomgå en bytransformasjon. De skal utvikles gjennom en helhetlig tilnærming som sikrer en tett, multifunksjonell byvev med høy bykvalitet. Områdeprogrammet er det første steget i prosessen med å komme fra plan til implementering. 
 

Områdeprogrammet er en strategisk helhetlig plan for langsiktig utvikling. Programmet gir utviklingsprinsipper og føringer som må tas hensyn til i neste planfaser. Det viser retning samtidig som fleksibilitet beholdes der det trengs. Initiativtakere i området kan videreutvikle sine planer i fellesskap eller uavhengig av hverandre. Intensjonen med programmet er å få utviklingen i gang, og å få kommende planleggingsfaser til å gå mer smidig.
 

De to første planinitiativer i området tar nå form. Både arbeidene med reguleringsplan for Lurhaugen og reguleringsplan for skysstasjonen har startet. 

Planinitiativet for Lurhaugen åpner for regulering av arealet med to ulike bruksformål; ny høyskoletomt eller bymessig boligutvikling. Planinitiativet for Skysstasjonen handler om en mer effektiv utforming av busstasjonen, som vil frigjøre plass til utvikling av ny bebyggelse og åpne for at nye funksjoner kan tilføres området. I begge planinitiativene er de (grønne) forbindelsene mellom disse områdene og med resten av Lillehammer svært viktig. Planene har også stor betydning for knutepunktutviklingen i Lillehammer.
 

Initiativtakerne til begge planene er et partnerskap mellom Bane NOR Eiendom og Lillehammer Kommunale Eiendomsselskap (LiKE).