Forskerne er opptatt av byutvikling og bytransport i små og mellomstore byer. Lillehammer kommune, ved Lieneke Bekkema og Wenche Haug Almestrand fra planavdelingen, informerte om byens historiske utvikling og om planer som påvirker byutviklingen. Forskerne fikk en innføring om byplanen, gatebruksplanen for Lillehammer, nullvekstmålet, og ikke minst hvordan kommunen jobber med byutviklingsprinsipper.

Tsjekkerne fikk også en orientering om hvordan kommunen jobber fra overordnet plan til implementering (fra ord til handling), og hvor viktig samarbeid er i ulike prosjekter både internt, men vel så viktig eksternt med flere aktører.

Innblikk i områdeprogrammene

Etter en orientering i kommunehuset ble forskerne tatt med på en byvandring i Lillehammer, hvor de blant annet fikk et innblikk i områdeprogrammene for de store transformasjonsområdene i Lillehammer - som for eksempel Lurhaugen, Skysstasjonen og Strandtorget. Forskerne ble også vist flere eksempler av realisering, og utfordringene som kommer i ulike prosjekter.

Forskerne fortalte at Tsjekkia har kommet kortere enn oss på Lillehammer når det gjelder å nedprioritere bilen i byområdene. De viste stor interesse for den levende byen som Lillehammer er, hvordan parkering er løst, sykkelbyprosjektet og ikke minst knutepunktutviklingen og hvordan handel prioriteres i de ulike delene av byen.

Det er stas å vise fram Lillehammer på denne måten!

Se mer informasjon om byutvikling og områdeprogrammene på samlesiden vår.