Grunnlag for prikktildeling

Prikktildeling kan bare iverksettes på bakgrunn av kontroll gjennomført i henhold til alkoholforskriften kapittel 9 eller rapport fra andre myndigheter, for eksempel politiet. Formålet med denne begrensningen er å sikre at kommunen skal kunne gi salgs- og skjenkestedene god veiledning om regelverket og hva stedene kan gjøre for å overholde det. 

Dette innebærer blant annet at omstendigheter fremkommet ved veiledende dialog og/eller veiledningsbesøk på salgs- eller skjenkestedene ikke kan danne grunnlag for prikktildeling. 

 

Tildeling av prikker må ha bakgrunn i at bevillingshaver ikke har oppfylt sine forpliktelser etter alkoholloven, bestemmelser gitt i medhold av alkoholloven, bestemmelser i lov eller i medhold av lov som har sammenheng med alkohollovens formål, eller plikter som følger av vilkår i bevillingsvedtaket. 

Ved brudd på vilkår for bevillingen må det derfor skilles mellom vilkår som er forutsetninger for bevillingen og vilkår som innebærer forpliktelser for bevillingshaver

  • Dersom en overtredelse representerer brudd på forutsetninger for bevillingen er det gyldigheten av bevillingen som er vurderingstema. For eksempel endring av driftskonsept. 
  • Dersom overtredelsen derimot representerer et brudd på forpliktelser vil reglene om prikktildeling komme til anvendelse. For eksempel plassering av alkoholholdig drikk. 

Bestemt antall prikker

Ved overtredelser som nevnt i alkoholforskriftens §10-3 skal kommunen tildele bevillingshaver et bestemt antall prikker. Antall prikker som skal gis knytter seg til overtredelsens alvorlighetsgrad, dette fremgår av ulikt antall prikker for ulike overtredelser. 

For overtredelser i §10-3 har det ingen betydning om det foreligger formildende eller skjerpende omstendigheter. Kommunen vil i disse tilfeller være forpliktet til å tildele det fastsatte antallet prikker. 

 

Likartede overtredelser

​Likartede overtredelser avdekket under samme kontroll skal anses som ett enkelt brudd. Det innebærer at dersom det for eksempel under salgskontroll rapporteres at to alkoholholdige drikker har feil plassering er dette å anse som ett brudd, og prikktildeling skal derfor ikke dobles. 

Imidlertid kan flere likartede brudd være et typisk eksempel på en omstendighet som kan anses som "svært skjerpende" jf. alkoholforskriftens §10-4, 2. ledd. Ved slike tilfeller kan det ilegges flere prikker, men likevel ikke dobling av antall prikker. 

Alkoholforskriften §10-4

Alkoholforskriftens §10-4 er en snever unntaksbestemmelse som gir bevillingsmyndigheten kompetanse til å tildele færre eller flere prikker enn det som følger av §10-3. Bestemmelsen er ment å være en sikkerhetsventil for de tilfellene som faller utenfor normalområdene i §10-3. Avvik fra normaltilfellene kan være der det foreligger "helt spesielle og svært formildende" eller "svært skjerpende" omstendigheter. Slike omstendigheter vil imidlertid oppstå sjeldent og det skal mye til for at bestemmelsen skal kunne anvendes.  

  • "Helt spesielle og svært formildende" omstendigheter - adgang til å tildele færre prikker. 
  • "Svært skjerpende" omstendigheter - adgang til å tildele flere prikker

Saksbehandling

  • Prikker kan kun tildeles på bakgrunn av kontroll gjennomført i henhold til alkoholforskriftens kapittel 9 eller rapport fra andre myndigheter, for eksempel politiet.
  • Hvis det foreligger grunnlag for tildeling av prikker skal bevillingshaver få et forhåndsvarsel jf. forvaltningsloven §16. 
  • Dersom overtredelsen er avdekket under kontroll skal forholdet som er avdekket dokumenteres for bevillingshaver. 
  • Dersom kommunen har tildelt flere eller færre prikker jf. §10-4, skal dette begrunnes særskilt i vedtaket om prikktildeling. 
  • Bevillingshaver skal få anledning til å ytre sine synspunkter jf. §9-6. 
  • Dersom uttalelsesretten er forfalt, og grunnlaget for prikktildeling fremdeles foreligger, skal kommunen fatte enkeltvedtak for prikktildeling. 
  • Kommunens vedtak om prikktildeling kan påklages i henhold til forvaltningslovens alminnelige bestemmelser om klage på enkeltvedtak. Klageinstansen er Fylkesmannen i Oppland.

Opptjeningsperioden

Opptjeningsperioden i prikktildelingssystemet er to år jf. alkoholforskriftens §10-2, 2. ledd

Ved beregningen av toårsperioden skal det første overtredelsestidspunktet legges til grunn. Det innebærer at opptjeningsperioden starter ved tidspunktet av brudd på alkoholrettslige forpliktelser, enten overtredelsen er en handling eller unnlatelse fra bevillingshavers side. Alle overtredelser som utgjør grunnlag for en eventuell inndragning må dermed ha funnet sted innenfor en periode på maksimalt to år. 

  • Dersom prikktildelingene har resultert i en inndragning begynner ny periode å løpe fra siste overtredelsestidspunktet som omfattes av inndragningssaken. 
  • Ved overdragelse begynner ny periode på overdragelsestidspunktet. 

Inndragning

Inndragning av bevilling er en reaksjon på bevillingshavers overtredelser av alkoholrettslige forpliktelser som har resultert i totalt 12 prikker. En kommunal bevilling skal dermed inndras for en tidsperiode på én uke når bevillingshaver er tildelt tilsammen 12 prikker på to år jf. alkoholforskriftens §10-2, 2. ledd. Dersom det i løpt av toårsperioden er tildelt flere enn 12 prikker skal lengden på inndragningen økes tilsvarende. 

Inndragning på én uke er definert som en standardreaksjon. Bakgrunnen for standardreaksjonen er at en inndragning på én uke vil slå relativt likt ut for alle bevillingshavere, da dette er et tidsrom hvor det er sannsynlig at de fleste bevillingshavere, uavhengig av driftskonsept, har sine topper og bunner i omsetningen. 

Lovgiver har påpekt at det er viktig at muligheten for inndragning fremstår som en reell følge av brudd på regelverket, dette i samsvar med formålet om å sikre at brudd på lovverket blir fulgt opp.