Trygg Trafikk har flere tips til deg som er forelder til et skolebarn, og til deg som bor langs en veg hvor skolebarn ferdes. Det første er til foreldre, hvor oppfordringen er å øve på skolevegen.

– For å bli god til noe så kreves det trening. Det gjelder selvsagt også det å ferdes i trafikken til fots, på sykkel eller i bil. Så selv om det kan virke litt rart for oss voksne, er det faktisk viktig å øve på skolevegen.

Det sier regionleder Marianne Mittet Solbraa i Trygg Trafikk Innlandet.

– Husk at barn tenker, reagerer, handler og husker ting på en helt annen måte enn vi voksne. De må lære seg å håndtere alle nye situasjoner – som det å gå til skolen. Da er det å øve praktisk sammen med foreldre og foresatte det beste.

Det første du bør gjøre er å gå ruta alene, gjerne på et tidspunkt det er litt trafikk. Mange voksne kjører stort sett bil, og bare det å gå ruta til fots vil kunne gjøre at du ser vegen på en annen måte. Så bør du gå ruta sammen med barnet – flere ganger.

Trygg Trafikks tips til å øve på skolevegen:

  • Gå skolevegen uten barnet i første omgang og kartlegg steder som kan være kompliserte eller by på mulige farer.
  • Ta dere god tid og gå flere turer sammen.
  • Prat om det som skjer langs vegen og de farene som kan oppstå.
  • La barnet ta mer og mer styring etter hvert.
  • Ha det hyggelig sammen!

Trafikksikkerhet i å gå eller sykle

Trygg Trafikk anbefaler også at alle som kan, går eller sykler til skolen. Det er både positivt for trafikksikkerheten og bra i et miljø- og folkehelseperspektiv. 

– Det er mange positive gevinster ved å ha en aktiv skoleveg for barna. Færre foreldre som kjører egne barn gir færre biler på skolevegen og ikke minst lavere risiko for påkjørsler på små trange parkeringsplasser tett på skolegården. Veldig mange skoler er ikke tilrettelagt for at det skal ankomme mange biler på en og samme tid. Dette kan skape uoversiktlige situasjoner med stor risiko for skolebarna. Likevel vet vi at noen må bli kjørt til skolen, men da anbefaler vi at foreldre bruker droppsoner eller andre egnede steder for å stoppe litt unna skolen, sier Mittet Solbraa, regionleder i Trygg Trafikk Innlandet.

Til deg som bor langs skoleveg

Vegetasjon som hindrer sikten kan føre til farlige situasjoner i trafikken. Folk som bor langs trafikkerte veger må klippe hekker og busker på eiendommene sine – av hensyn til egen og andres sikkerhet. Høye, tette hekker ved avkjørsler eller store greiner som henger ut i vegkryss gjør det svært uoversiktlig for både bilister, syklister og gående. Dette er en økende utfordring i sommermånedene.

– Å sørge for fri sikt langs vegene er så viktig at ansvarsforholdene er nedfelt i vegloven. Det er du som bor langs vegen som er ansvarlig for å klippe hekk og busker på eiendommen din slik at det er god sikt ved vegkryss og ved avkjørselen. Mange må også krysse gang- og sykkelveg for å kjøre ut på bilvegen. Da er det spesielt viktig at hekker, trær eller gjerder ikke hindrer sikten, slik at du oppdager andre trafikanter i tide til å stoppe, sier Solbraa. 

Så oppfordrer vi alle til å ta ekstra hensyn i trafikken langs skolevegene. Vær oppmerksom, for det er mange elever som skal gå alene til skolen for første gang.