Statsforvalteren i Innlandet sendte brev til kommunene tidligere i september om opprydding og håndtering av avfall etter ekstremværet «Hans». Her finner du hovedpunktene.

Samtidig vil landbrukskontoret i Lillehammer-regionen opplyse om uttak av masse fra elva, naturskadesøknader, produksjonssvikt  m.m.

Informasjon fra statsforvalteren om opprydding

  • Avfall etter flommen som privatpersoner samler opp, er husholdningsavfall. Kommunen har plikt til å ta imot, og dette leveres på miljøstasjonen på Roverudmyra.
  • Avfall som næringsdrivende (herunder gardsbruk) samler opp, er næringsavfall. Dette skal leveres til godkjent avfallsanlegg eller gjennomgå gjenvinning. Mindre mengder kan leveres på miljøstasjonen på Roverudmyra, ved større mengder kontakt Glør for å avtale hvordan levering kan skje.
  • Gras og rundballer som ikke egner seg til fôr, er næringsavfall. Dette er organisk avfall som kan behandles på egen eiendom ved kompostering. Det bør tilsettes strukturmateriale og rankene vendes for å få tilfredsstillende omdanning av det organiske materialet. Kan ikke legges på elvekanten eller slik at elva tar tak i det ved ny flom.
  • Innsamling av fôr og rundballer fra flere eiendommer for felles behandling/kompostering krever tillatelse fra Statsforvalteren.
  • Tørt rydningsvirke o.l. i mindre mengder kan brennes på den enkelte eiendom innenfor unntaket for vanlig forurensning fra jordbruket (sjå vegledning under treavfall nedenfor). Brenning av annet avfall som for eksempel plast er ikke tillatt.  
  • Ren landbruksplast skal sorteres ut og leveres til materialgjenvinning. Dette er gratis.
  • Om kommunens rolle er det vist til uttalelse fra Miljødirektoratet om at kommunene ikke har plikt til å rydde opp i forsøpling hvor det ikke kan pekes på en ansvarlig. Landbrukskontoret er i dialog med faglaga i Lillehammer-regionen om en søknad om midler til Handelens miljøfond for en opprydningsaksjon i kommunene. Mer informasjon vil komme om dette.

Treavfall

Store mengder treavfall ligger igjen langs elva og på jorder. Kommunen ser det hensiktsmessig at dette behandles på samme måte som i punktet om tørt trevirke ovenfor. Slikt virke kan samles på den enkelte eiendom og plasseres slik at det kan ligge usjenert fram til det har tørka, for deretter å brennes.

Virket bør ligge minst ett år før det brennes. Slik brenning må skje i henhold til Lokal forskrift om åpen brenning m.v. Det må meldes fra til brannmyndigheten på skjema som du finner på følgende link: https://gloskjema.no/lillehammer/sd/skjema/LKO029/ (innlogging ikke nødvendig).

Det er krav om minst 100 meter avstand til bebyggelse og offentlig veg. Eventuell søknad om dispensasjon fra avstandskravet kan sendes på e-post til: postmottak@lillehammer.kommune.no

Oppgi avstand til bebyggelse og offentlig veg, og marker på et kartutsnitt hvor og når det skal brennes.

Uttak av lausmasse fra elva

Det er ikke tillatt å ta ut masse fra elva uten tillatelse. Dersom en grunneier likevel ønsker å gjøre dette, må det sendes to brev (e-post er greit):

  • Melding til NVE i henhold til vassressurslova §12 om å ta ut løsmassene som er avsatt i elva ved siste hendelse (flom). Frist for gjennomføring er tre år etter flommen.
  • Søknad til Innlandet fylkeskommune i henhold til forskrift om fysiske tiltak i vassdrag.

Det må søkes for hver enkelt grunneier, og grunneieren må bekoste uttaket selv, eventuelt i samarbeid med entreprenør. Unntaket er dersom det er behov for massene i et tiltak der det søkes om naturskadeerstatning. Da kan den som har skaden ta kostnaden for nødvendig masseuttak med i sin søknad om naturskadeerstatning.

Ved tiltak der uttatt masse skal brukes til f.eks. å heve jordet eller lage flomvoll innafor kantsona, skal det tas kontakt med kommunen for avklaring i det enkelte tilfelle.

E-post om planlagt tiltak sendes til postmottak@lillehammer.kommune.no – tlf. 61 10 77 00

Ved spørsmål om gjennomføring av tiltak i og langs vassdrag: Kontakt Anders Breili tlf.: 61 10 52 36 eller e-post anders.breili@lillehammer.kommune.no

Bistand fra NVE

NVE har sendt ut eget brev til kommunene om hvilke tiltak de kan bistå i. Dette gjelder saker der bebyggelse, særlig bolig, er trua eller skada. Da kan det søkes NVE om bistand til gjennomføring av tiltak. Slike saker meldes til kommunen, og kommunen må stå som søker overfor NVE.

NVE prioriterer ikke tiltak som gjelder sikring eller reetablering av jordbruksareal eller skader på offentlig infrastruktur.

Naturskade

Søknad om naturskadeerstatning søkes direkte til Landbruksdirektoratet via Altinn. Fristen for å søke er 3 måneder etter at skaden skjedde. Det må være vedlegg om kostnad, bilde og kart. Kostnaden med å reparere skaden må være oppgitt (takst, anbud fra entreprenør, eller egenoppgave ved skader under kr. 50 000). Er ikke dette klart på søketidspunktet, så legg ved et vedlegg der du skriver at kostnaden ettersendes.

Det har vært fokus på at bruksverdien må stå i forhold til skadeomfanget for å få full erstatning. Det er imidlertid ikke egen rubrikk eller krav om vedlegg som dokumenterer bruksverdien. Kommunen har fått opplyst at det kommer tilbakemelding fra Landbruksdirektoratet om å begrunne bruksverdien bedre dersom det synes stor differanse mellom kostnad med utbedring av skaden og objektets verdi.

Landbruks- og matdepartementet fastsatte den 18. september 2023 forskrift om forenklet saksbehandling av søknader om naturskadeerstatning etter flomhendelse høsten 2023. Endringene er:

  • Dersom gjenopprettingskostnaden er under 100 000 kroner (tidligere 50 000 kroner) kan skadelidte selv dokumentere kostnadene med egenoppgave og bildedokumentasjon.
  • Dersom gjenopprettingskostnaden er over 100 000 kroner. Skadelidte kan dokumentere gjenopprettingskostnaden med takst eller anbud. Ved dokumentasjon gjennom anbud, er det tilstrekkelig med ett anbud (tidligere krav om to anbud for skader mellom 200 000 og 500 000 kroner).

Se forskriften: Forskrift om forenklet saksbehandling av søknader om naturskadeerstatning etter flomhendelsene høsten 2023 - Lovdata

Tilskudd ved produksjonssvikt

Mistanke om produksjonssvikt på grunn av klimatiske årsaker skal meldes til kommunen uten ugrunnet opphold. Melding skal gjøres via Landbruksdirektoratet sine sider og Altinn.

For å nå opp i ordningen og bli berettiget tilskudd, må avlingen i skadeåret være mindre enn 70 % av gjennomsnittsavlingen for vekstgruppen. Årsaken til produksjonssvikt må være av klimatiske årsaker en ikke kan forsikre seg mot. Det er kun produksjonssvikt på fulldyrket eller overflatedyrket jord som inngår i ordningen.

Søknad sendes elektronisk via Landbruksdirektoratet sine nettsider og Altinn. Søknadsfristen er 31. oktober.

Dokumentasjon som skal legges ved søknaden er skade og skadeårsak (gjerne bilder), avling i skadeår og avling siste fem år før skadeåret (gjelder ikke vekstgruppe grovfôr i foretak med husdyr).

Boligforsikring

Etter naturskadeforsikringsloven er bygninger og innbo som er forsikret mot brannskade også forsikret mot naturskade. Ved forsikring av bygning og innbo/løsøre vil du også automatisk være dekket for naturskade. 

Når bolig eller fritidshus er forsikret omfattes også tomt inntil 5 dekar rundt den forsikrede boligen eller fritidshuset. Gjenstander som campingvogn, motorvogn, biltilhenger og småbåt samt gjenstander i disse, omfattes ikke av naturskadeordningen, men dekkes eventuelt av ordinær forsikring. Dersom du har fått en naturskade på forsikret eiendom og/eller løsøre, ta snarest kontakt med ditt forsikringsselskap.