Kommunene plikter å gjennomføre tilsyn med og feiing av fyringsanlegg, og har etter brann- og eksplosjonsvernloven rett til å fastsette lokal forskrift om gebyr for gjennomføring av feiing og tilsyn.

I 2016 ble sentral forskrift om brannforebygging endret slik at det ikke lengre var anledning for kommunen å bestemme at enkelte eiendommer skulle være fritatt for feieplikt. Kommunen opphevet derfor sin lokale forskrift om feiing.

Samtidig videreførte kommunen den lokale forskriftens bestemmelser om feiegebyr i kommunens gebyrregulativ. Man vurderte at dette ga bedre oversikt og var en naturlig plassering av bestemmelsene om gebyr. Plasseringen av forskriften i gebyrregulativet er i tråd med forvaltningsloven § 38, tredje ledd. Det vises videre til veileder for forskriftsarbeid for kommuner og rundskriv G-1992-148 fra Justisdepartementet.

Kommunen erfarer imidlertid at det søkes etter forskriften på lovdata.no, og ønsker derfor å vedta en forskrift som kunngjøres på tradisjonelt vis på dette nettstedet. Forskriften medfører ingen endringer i forhold til dagens nivå og innkreving av gebyret.

Forslaget innebærer ingen endring av tidspunkt for innkreving og av fordelingen av feiegebyret og innkrevingen videreføres som tidligere samtidig med de andre kommunale avgifter.

First for å sende høringsinnspill er 31. mai 2023.

Innspill sendes per post til:

Lillehammer region brannvesen v/brannsjef Svein Pedersen
Industrigata 33
2619 Lillehammer