Totalt dreier det seg om 35 dokumenter som er sendt fra ulike politidistrikt til barnevernet i Lillehammer i perioden 2021 til 2023 via systemet Altinn. Barnevernet har nå gått nøye igjennom hvert enkelt dokument, og tre av dem er såkalte bekymringsmeldinger om barn til barnevernet. To av disse sakene ble henlagt, men den siste er en ny bekymringsmelding fra i år som nå følges opp. Barnevernet vurderer at konsekvensene av disse bekymringsmeldingene er begrenset, men det vil medføre brudd på tidsfrister i barnevernloven.

Gransket seg selv
I kjølvannet av Bergenssaken juni-23, hvor bekymringsmeldinger til barnevernet forsvant, har barnevernet i Lillehammer gransket eget system og rutiner. Det er nå avdekket at barnevernet ikke har hatt nok tilganger i Altinn.
Terje Næss, som er kommunalsjef for oppvekst, utdanning og kultur, er lettet over at dette er oppdaget;
- Informasjon til barnevernet er potensielt svært viktig, og det må være tillit til at barnevernet faktisk mottar det som sendes, sier kommunalsjefen. 
 -Hvorfor har dere ikke mottatt disse meldingene?
- Det er fordi våre ansatte i barnevernet ikke har hatt de rette tilgangene. Det er totalt fire kategorier en skal ha tilgang til for å kunne se alt vi trenger å se, og det har vi ikke vært kjent med. I tillegg til å kunne motta post og taushetbelagt post, må en i dette systemet også være mottaker av straffesaker samt vedleggene til disse.  

Info via flere kanaler
-Hvorfor har dere ikke oppdaget saken tidligere? 
- Det er vanskelig å oppdage feil når en ikke vet at noe er galt. Vi har også som normalt mottatt informasjon fra politiet fortløpende via andre kanaler. Barnevernet mottar informasjon også via systematiske samarbeidsmøter, fysiske brev, telefonsamtaler og e- post i tillegg til disse dokumentene som sendes digitalt. 
Men alle riktige tilganger til Altinn er nå på plass, forsikrer kommunalsjefen. 

Andre kommuner
Gjelder dette flere kommuner?  
- Ja, vi har fått bekreftet at dette gjelder både Gausdal og Øyer kommuner. Da er det også grunn til å tro at det gjelder enda flere. Både fordi det ikke er mulig å se selv at en ikke har de rette tilgangene i Altinn, men også fordi politiet har informert oss om at barneverntjenesten i andre kommuner har bedt politiet om å få tilsendt informasjon fra systemet på nytt. Barnevernet har kun tilgang til dokumentene i 30 dager, så dersom de oppdager at noe mangler i Altinn, må de be om å få tilsendt dokumentene på nytt. 

Poenget vårt nå er å varsle om dette slik at flere kommuner kan undersøke om de mottar alt de skal via løsningen. Barnevernet må motta den informasjonen de trenger, til riktig tid, sier kommunalsjef Terje Næss. Han opplyser også at kommunen har meldt saken til Datatilsynet og til statsforvalteren.