8. mai markerer dagen da Norge ble frigjort fra den tyske okkupasjonsmakten. På Lillehammer ble frigjøringsdagen markert med tale og blomsternedleggelse ved ordfører Ingunn Trosholmen ved De falnes monument i Utsiktsbakken. Også Line Holthe, Heimevernets områdesjef på Lillehammer, holdt tale.

Se hele talen til ordføreren nederst i saken.

Med på markeringen var kommunedirektør Tord Buer Olsen og plasskommandanten ved Jørstadmoen, oberstløytnant Cathrine Thorshaug-Wang. Senere var det også blomsternedleggelse ved Nordre gravlund og ved krigskirkegården på Jørstadmoen. 

På Jørstadmoen møtte ordføreren ambassadøren og representanter fra den Kasakhstanske ambassade i Norge. De la også ned blomster ved krigskirkegården, da de har elleve kasakhstanske soldater som ligger gravlagt der. 

Bilder fra markeringene

Mennesker står ved minnesmerke, ordføreren taler.

En dame taler, kaptein Line Holthe

Blomster ved minnesmerke

En rekke mennesker, ved krigskirkegården på Jørstadmoen

Ordførerens tale

Kjære veteraner og pårørende, kjære alle sammen!

I dag samles vi over hele Norge for å markere frigjøringsdagen, feire friheten og hedre våre veteraner.

For 78 år siden, 8. mai 1945, startet denne dagen med en radiosending fra London. Nasjonalsangen vår ble spilt og senere på dagen talte kong Haakon, statsminister Nygaardsvold og kronprins Olav til det norske folket. Krigen var over! Feiringen brøt løs også her på Lillehammer, der de tyske styrkene hadde etablert sitt hovedkvarter.

Helt siden 1945 har krigen vært et viktig referansepunkt i vår historie. Med Russlands brutale invasjon av sitt naboland Ukraina er det igjen krig på europeisk jord, og det er som om også våre egne referanser til krig blir vekket til live og kommer nærmere. Nye generasjoner blir minnet om viktigheten av et forsvar og om hvor verdifull freden er.

I dag går våre tanker til våre ukrainske venner som tappert sloss mot russiske styrker, og som har lidd og fortsatt lider store tap. I Norge skal vi fortsette å hjelpe og støtte Ukraina på alle måter vi kan – i håp om at rettferdigheten og freden igjen skal seire.

8. mai er også veterandagen, innstiftet for å hedre og takke alle veteraner og deres familier. Helt fra krigen og fram til i dag er det mange norske menn og kvinner som har gjort og gjør en stor innsats for fred og frihet – både i Norge og for folk i andre land. Mange har ofret mye i oppdrag for Fedrelandet, i krigen og på vegne av Norge i internasjonale operasjoner. Noen har ofret alt. De fortjener vår anerkjennelse, respekt og takknemlighet. Vi skal aldri glemme.