Fungerende ordfører Jytte Sonne delte ut stipendet på 30.000 kroner til Szlawska, som i mange år har jobbet med musikk og kultur på Lillehammer. Hun har utmerket seg som en aktiv bidragsyter, og det er utvilsomt at hennes virke gir ringvirkninger i lokalsamfunnet vårt.

I begrunnelsen for tildelingen av prisen til Szlawska står det:

«Lillehammer har et bredt og mangfoldig kulturliv, noe Norsk kulturindeks viser hvor Lillehammer fikk en 5. plass for 2022. En av grunnene til at Lillehammer scorer så høyt er samspillet mellom offentlige og private aktører. Et eksempel på dette er Magda Szlawskas pianoskole FORTE&PIANO. Dette er en pianoskole som gir et supplement til kommunens egen kulturskole, og som gjør at endra flere barn, ungdom og voksne kan få gleden av å lære seg å spille piano. FORTE&PIANO har blitt et viktig arnested for å utvikle unge talenter, og er et eksempel på en kulturnæring som utfyller og beriker tilbudet i kommunen.

I tillegg til pedagog er Szlawska en dyktig utøver og er involvert i mange samarbeidsprosjekt som pianist. Det er en styrke for lokalsamfunnet at det bor og virker profesjonelle utøvere i kommunen, det styrker både det profesjonelle tilbudet, men også amatørkulturlivet nyter godt av denne type kompetanse.

Stipendutvalget trekker særlig frem Szlawskas pedagogiske evner og hennes vilje til stadig å forbedre og fornye sin kompetanse. Hun har tatt med seg sin undervisningsform fra egen utdanning i Polen, som hun med faglig integritet og entusiasme bruker til å skape begeistring og musikkglede. Szlawska har påbegynt en videreutdanning innen musikkterapi som hun ønsker skal komme byens beboere til gode. Hun sier selv at gjennom musikkterapi kan mennesker settes i stand til å håndtere en tøff hverdag med press og stress, og forebygge før man ender opp med sykdom. Det er til denne utdannelsen at hun ønsker å bruke kulturstipendet til.»

Lillehammer kommune gratulerer med stipendet, og ønsker lykke til i fortsettelsen!

Om stipendet

Lillehammer kommunes kulturstipend tildeles årlig til lokale kulturaktører, personer eller institusjoner som er hjemmehørende i Lillehammer kommune. Det er etablert et rådgivende stipendutvalg som gjennomgår søknadene og som kommer med en innstilling til formannskapet. Stipendet deles vanligvis ut på siste kommunestyremøte i desember.

Stipendet er på 30.000 kroner og skal sette stipendiaten i bedre stand til å arbeide med sin utdanning og utvikling. Søkerne må ha bostedsadresse i Lillehammer.

Stipendutvalget har i år bestått av en representant fra det frivillige kulturlivet ved Rune Stensvehagen (Main street festival), en representant for de utøvende kunstnerne ved Thea Kamfjord Eriksen (musiker), en representant fra kulturinstitusjoner ved Vilde Andrea Brun (Oplandia senter for samtidskunst), og kultursjef Olav B. Müller.