I løpet av fjoråret og i vår er det felt noen trær i Søndre park. Det er flere som har meldt interesse for å benytte seg av trærne til håndarbeid eller ved. Vi syns det er kjempefint at noen kan få bruk for de historiske trærne, så nå er det auksjon på de delene av trærne som er friske og like hele.

Det er tre ulike parti det er mulig å være med i auksjon om: 

Klikk på linken til den aktuelle auksjonen for å legge inn bud. Auksjonene varer fram til 23. april. 

Inntektene fra auksjonene går til budsjettet til park og idrett, som blant annet gir dem mulighet til å plante nye trær og vedlikeholde Søndre park. 

Noe av trærne som ikke er på auksjon har blitt gitt til Lipro, som er en arbeid- og inkluderingsbedrift på Lillehammer, som samarbeider med park og idrett om å lage produkter som kommer til nytte i arbeidet med parkene.

Årets park

Søndre park er en kulturhistorisk perle. Den ble etablert på 1890-tallet, og er en av få parker i Norge fra denne perioden som har beholdt så mange opprinnelige parkelementer. Det gjelder for eksempel gangvegene, murene, dammen og trærne. Det at trærne er en del av de opprinnelige elementene gjør at mange av disse nå begynner å bli virkelig gamle, opp mot 130 år.

I 2022 ble Søndre park kåret til Årets park av Norske anleggsgartnere - Miljø og Landskapsentreprenører (NAML). Prisen ble tildelt med følgende begrunnelse:

  • Søndre Park i Lillehammer er en sentrumsnær, gammel og ærverdig park med god og variert vegetasjon, som gir et godt pusterom for Lillehammers innbyggere. Den har gode estetiske verdier der den ligger flott til mellom store gamle trær, med godt tilrettelagte gangveier, vannarrangement, paviljong og frodige busk- og staudebeplantninger.
  • Parken fremstår meget godt skjøttet og driftet, noe som også er ett av kriteriene for nominasjon til vår pris. I tillegg er den åpen for alle, og som vi har fått erfare i vår undersøkelse rundt parken brukes den av veldig mange, uten at det er synlig slitasje i parken. Dette igjen er et godt tegn på god skjøtsel med valg av varige løsninger og materialer.
  • Selv med sommerens utfordringer hva angår mangel på nedbør er det tydelig for juryen at Lillehammer kommune har en faglig kompetent avdeling. Selv under krevende forhold klarer de med gode faglige valg å opprettholde parkens utrykk og intensjon.

Bakgrunn for trefellingene

I løpet av vinteren har park og idrett hatt arborister (serfisierte trepleiere) til å utføre skjøtsel på et stort antall trær i Søndre park og Skoleparken. På bakgrunn av dette ble noen trær felt i slutten av mars. Sikkerheten i parken er et viktig premiss for fellingen.

Planen er at det vil bli plantet nye trær når forholdene tillater det utpå våren.

I 2022 ble andre trær også felt, hvor flere var råtne innvendig. Dårlige trær kan gå utover sikkerheten til dem som ferdes og oppholder seg i og rundt parken.

Forvaltningen av trærne i Søndre park gjøres etter disse prinsippene:

  • Gamle trær beholdes så lenge som mulig.
  • Det skal være trær i alle livsfaser.
  • Det skal være artsmangfold og biologisk mangfold.